obrera.jpg
5 de novembre de 1910, registre i clausura de l’Obrera (FOS) del carrer Estrella  en repressió per la vaga de Seydoux

Arnau Berenguer ens presenta un dels seus projectes: Història de Sabadell.

Història de Sabadell, fou creat farà quatre anys per tal de recuperar la memòria històrica del Sabadell obrer del segels XIX i XX. Sí que existeixen llibres que agrupen diversos períodes del moviment obrer sabadellenc, per exemple el d’Eduard Masjuan sobre els sindicats, ateneus i escoles, creats pel moviment obrer i lliurepensador a la ciutat a principis del XX fins acabada la Guerra Civil: Medis obrers i innovació cultural 1900-1939. L’altra aventura de la ciutat industrial“, o el del Xavier Domènec centrat en el final del franquisme i el naixement de CCOO: Quan el carrer va deixar de ser seu. moviment obrer, societat civil i canvi polític, Sabadell (1966-1976). Però no existia un llistat de militants obrers accessible a tothom, d’aquí el motiu de la creació d’aquesta web.

Captura de pantalla_2016-09-01_17-11-59.png
Detall del portal “Història de Sabadell“.

Tot i que en principi només estava previst tractar biografies de sabadellencs vinculats al moviment llibertari; entre els més coneguts Mateo Morral, Teresa Claramunt, Edgardo Ricetti, Bru Lladó o Maria Burgès; finalment, per la seva importància i que era freqüent que part dels obrers passaven d’un sindicat o partit a un altre (i més a Sabadell on tingué lloc el trencament trentista, sense posterior reingrés a la CNT), també he inclòs altres biografies de militants obrers vinculats a d’altres moviments ideològics. Encara no estan incloses totes les biografies de militants obrers que pretenc penjar, però poc a poc s’ha anat ampliant.

La web inclou un breu resum de la història de l’anarcosindicalisme a la ciutat, així com les biografies dels antagonistes ideològics del moviment obrer, com el capellà integrista catòlic Fèlix Sardà i Salvany, l’empresari tèxtil proteccionista, Joan Sallarès i Pla, el cacic Pere Turull  o l’alcalde franquista Josep Maria Marcet. Per últim també podem trobar una un apartat sobre la repressió franquista a la ciutat de Sabadell, de moment només durant els primers anys de postguerra, i un recorregut pel Sabadell de la reacció, assenyalant els punts negres de la repressió, cases de cacics locals o centres des d’on es difonia el pensament catòlic integrista.

diptic-interior-corregit.jpg

Escrito por Arnau B.

Licenciado en Historia por la UAB, 2014. Interesado en Historia Contemporánea, Historia social, Local y del Movimiento Obrero, corrientes socialistas, fascismo, comunismo, sociedades de posguerra y temas de actualidad.

2 comentarios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s