Anarquismo Biografías Insurreccionalismo Revoluciones

Volin (1882-1945)

Vsevolod Mikhaïlovitch Eichenbaum (1882-1945), més conegut pel pseudònim de “Volin” va néixer l´11 d´ agost de 1882 a Vorónezh. De família burgesa acomodada; els seus pares eren metges. Va estudiar a bons col·legis elitistes, on va aprendre alemany i francès. Germà de l´eminent filòleg rus Borís Eichenbaum, destacat representant del formalisme rus. Matriculat a la Facultat de Dret de San Petersburg, aviat l´abandonà per dedicar-se plenament a la militància al Partit Socialista Revolucionari.

volin

El 9 de gener de 1905 era a les primeres files de la manifestació del Diumenge Sagnant, bàrbarament reprimida por les tropes tsaristes. Al dia després (10) va participar a la fundació del primer soviet, creat per a ajudar a las víctimes i perseguits de la matança del dia anterior. Mesos després participà a la fundació del Soviet de San Petersburg. En 1906 va intervenir a una insurrecció contra el tsarisme a l´illa de Kronstad. Va ser detingut i empresonat a la fortalesa de Sant Pere i Sant Pau, i després deportat a Sibèria, d´on va aconseguir evadir-se el 1907 fins arribar a França, on evolucionà cap a l´anarquisme, acabà els seus estudis i sovintejà els cercles revolucionaris.

Vladimirov-krocvavoe-voskr
Pintura de Ivan Vladimirov (1870-1947) sobre la matanza del Domingo Sangriento. Fuente: Wikipedia

En 1915 va ser detingut per les seves activitats antimilitaristes. L´estiu de 1916 va ser deportat a un camp de concentració pel govern francès de Millerand, aconseguint fugir i embarcar a Bordeaux en un vaixell cap als Estats Units.

En aquest país, treballà a la Federació d´Unions Obreres Russes, on s´encarregà de l´edició de Golos Trudà/La Veu del Treball. Va fer conferències i mítings per tot arreu dels Estats Units i Canadà. Captivava multituds amb la seva paraula fàcil, el seu àgil i rigorós pensament i un discurs atractiu i eficient.

El 4 de gener de 1917, davant les primeres notícies d´aldarulls revolucionaris a Rússia, va decidir tornar-hi com a militant anarcosindicalista a Petrograd, on va patir la feblesa i divisió del moviment anarquista.

Va ser redactor del Golos Trudà fins a la firma de la pau de Brest-Litovsk (3 de març de 1918), quan va decidir deixar el periòdic i Petrograd, davant l´omnipotència dels bolxevics.

Se´n va anar a Brobov, on treballà al soviet d´aquesta ciutat. S´encarregà de la redacció del diari Nabat (Toc d´Alarma), editat a la regió. Va sumar-se als organitzadors de la Conferència de Kursk, encarregada de redactar una declaració d´unificació de les diverses tendències anarquistes en conflicte. Volin va formular la seva tesi de la Síntesi Anarquista, que a tots aixoplugava i en la que col·laboraven harmoniosament individualisme, anarcosindicalisme i anarco-comunisme; las tres corrents fonamentals del moviment llibertari.

A la tardor de 1918, Volin creà, amb d´altres companys, la Federació Anarquista d´Ucraïna, coneguda amb el nom de Nabat, organització amb gran capacitat de mobilització.

En 1919, Volin s´afegí al moviment makhnovista i fou responsable de la secció de cultura i educació de l´exèrcit insurreccional. Aquest mateix any, Volin va ser designat president del Consell d´Insurgents, on treballà intensament durant sis mesos.

Va emmalaltir de tisis al desembre de 1918 i fou hospitalitzat a Moscou, on va ser fàcilment detingut pels bolxevics el 14 de gener de 1920. Entregat a la Tcheka, fou alliberat a l´octubre de 1920, gràcies a la aliança firmada entre l´Exèrcit Negre i l´Exèrcit Roig, amb l´objectiu de lluitar conjuntament contra les tropes blanques del baró de Wrangel. D´altra banda, Nèstor Makhnò havia exigit expressament la llibertat de Volin.

El 16 de novembre Wrangel va ser derrotat pel Exèrcit Roig. El 26 de novembre es va trencar l´aliança entre Makhnò i els bolxevics.

Volin es traslladà a Jàrkov, on col·laborà amb la Confederació Nabat a la preparació d´un Congrés anarquista, convocat pel 25 de desembre. El dia anterior, els bolxevics van detenir a Volin i a tots els anarquistes compromesos amb Makhnò. Des de Jàrkov, Volin i la resta de presoners van ser enviats a Moscou.

Empresonat primer a Butyrka i després a Lefòrtovo, va patir les brutalitats de la Tcheka. Va fer vaga de fam, que terminà feliçment gràcies a la sobtada intervenció d´Emma Goldman, Alexander Berkman i Alexander Shapiro, delegats del sindicalisme europeu que participaven a un Congrés del Profintern (juliol de 1921). Aquests sindicalistes aconseguiren el compromís dels bolxevics d´alliberar a deu d´ells, entre els qui apareixia el nom de Volin.

Va poder-se refugiar amb la seva família a Alemanya, acollit per la Unió Obrera Lliure de Berlín, que publicà el seu opuscle La persecució de l´anarquisme a la Rússia Soviètica. Traduí el llibre de Piotr Arxinov sobre la història del moviment makhnovista. Fundà, amb Arxinov, la revista Anarjícheski Véstnik (L´Herald Anarquista).

Sebastián Faure el va invitar a residir a França, on arribà amb la seva família a l´estiu de 1925. Col·laborà a l´Enciclopèdia Anarquista i edità diversos opuscles i articles. També amb Arxinov, participà a la publicació de Dielo Trudà (Causa Obrera), del Grup d´Anarquistes Russos a l´ Estranger.

Arrel de la publicació de la controvertida Plataforma Organitzativa dels Comunistes Llibertaris, en 1926, Volin va trencar amb Nèstor Makhnò, Piotr Arxinov i d´altres. La tempestuosa disputa va marcar una profunda divisió al sí del moviment anarquista rus a l´exili.

En abril de 1927 Volin, Sobol, Schwartz, Senya Fléchine, Mollie Steimer i d´altres van publicar una “Resposta a la Plataforma”, que atacava i refutava la Plataforma de Dielo Trudà, al mateix temps que reclamava un humanisme universal que negava la lluita de classes com a horitzó únic, i establia un paral·lelisme entre el text de la Plataforma i els principis organitzatius bolxevics, fonamentats ambdós en la disciplina leninista o de caserna. Volin i els seus companys veien en la creació d´un centre polític, un exèrcit revolucionari i una policia antiburgesa, la defensa del principi d´autoritat i de l´estatisme. Volin oposava a la PLATAFORMA, una organització de SÍNTESI ANARQUISTA, que anés cap a la superació de les divisions teòriques i organitzatives existents entre els llibertaris: anarcosindicalisme, anarco-comunisme e individualisme. La polèmica es generalitzà i s´enverina, fins al punt de què els partidaris de la síntesi van acusar als plataformistes de voler inocular el virus bolxevic al pensament anarquista. Per a Volin, sostenir que l´anarquisme era només una teoria de la lluita de classes, equivalia a tancar-lo dins un únic punt de vista limitat, mutilant i claustrofòbic.

En 1934, Prudhommeaux i Volin van fundar Terre Libre, que al 1937 va esdevenir l´òrgan de la Federació Anarquista en llengua francesa (FA).

A petició de la CNT espanyola, Volin es va encarregar des de l´octubre de 1936 de la publicació a París del periòdic en llengua francesa L´Espagne Antifasciste, del que ja s´havien editat onze números a Barcelona, sota responsabilitat de Prudhommeaux.

El gener de 1937 Leo, fill de Volin, arribà a Barcelona com a milicià i combatent internacionalista. Prudhommeaux i Volin van agreujar les seves crítiques contra els comitès superiors de la CNT i el col·laboracionisme a L´Espagne Nouvelle i Terre Libre.

volin2

Al juny de 1940, després de la llampegant victòria nazi a França, es traslladà a Marsella, on acabà la seva obra magna, que explicava la seva versió sobre al revolució russa: La Revolució Desconeguda, publicada pòstumament al 1947. Les privacions de tota mena i les terribles condicions de la perillosa activitat clandestina dels resistents contra els nazis, obligada por la seva militància anarquista i la seva nacionalitat russa, minaren definitivament la seva salut. Va morir de tuberculosi, a Paris, el 18 de setembre de 1945. Les seves cendres van ser dipositades en un columbari del Père-Lachaise.

Agustín Guillamón

Barcelona, 3 de maig 2020

Sota el Primer Confinament Mundial

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: